Wat ruik ik daar voor goddelijk lekkere geuren in de vroege ochtend?

Jaja… in ons campertje ruikt het strakjes heerlijk naar vers gebakken ontbijtmuffins, Yes!!!!
We hebben een ‘geschikt voor de camping, want maar 650 watt’-oventje!!! En dat moesten we natuurlijk wel eerst even uitproberen… en vooral, even flink uit laten walmen; de nieuwe lucht eruit bakken. Maar oh, wat is het een schatje, zo petite en toch tot 230 graden bakken! Ergens moet ik ook heel hard lachen want wat gaan we toch allemaal meeslepen?

Mei-Blog15-ontbijtmuffins

Ik moet even denken aan de opa en oma van kennissen, die kwamen elke zomer met hun zwaar beladen caravan nog even daar op bezoek voordat ze verder naar het zuiden reden… in plat Amsterdams vertelden ze steevast over hoe duur het eten wel niet was in het buitenland, dus die caravan ging zowat door z’n assen van de pakken koffie, aardappelen en wat ze allemaal nog meer sjouwden ;-). Een heerlijk tafereel, maar dat gaan wij toch maar niet doen.
Zoals ik al eerder op dit blog schreef, hechten wij wel veel waarde aan eerlijk&voedzaam eten. En we love, love, love warme ontbijtjes, zonder suiker, zonder fytinezuur en zoveel mogelijk zonder de gluut.

Mei-Blog15-ontbijtmuffins2

Wat ik ook erg fijn vind aan deze manier van ontbijten, is dat we als gezin altijd samen ontbijten aan tafel. Er worden dus geen ‘overhaaste bammetjes’ aan het aanrecht naar binnen gepropt… We worden (meestal) samen in bed wakker en gaan samen ontbijten… tenslotte zijn Michiel en de jochie’s degenen met wie ik het liefste samen ben, dus neem ik daar ’s ochtends graag wat extra tijd voor; een liefdevol en lekker begin van de dag… en strakjes dus ook onderweg 🙂
Dit recept heb ik via het blog van de De Groene Vrouw. We maken het nu zo’n 2x per week, dus gaandeweg hebben we er wel onze eigen draai aan gegeven:

12 Ontbijtmuffins
Ingrediënten

100 gram grasboter
100 gram kokosolie (of alleen grasboter, of alleen kokosolie, kan allemaal)
4 biologische eieren
ongeveer 100 gram boekweitmeel
ongeveer 150 gram speltmeel
kokosbloesemsuiker, zoveel als je lekker vindt
twee theelepels citroensap of appelazijn
1-2 theelepels kaneel
1 theelepel vanillepoeder (dus geen vanillesuiker!)

Bereiding
Smelt de boter/kokosolie en meng hem met de zoetigheid.
Roer de eieren en het meel erdoorheen.
En de rest.
Laat het een nacht staan zodat de fytase het fytinezuur te lijf kan gaan.
Citroensap / appelazijn helpt met deze omzetting én zorgt er morgenochtend voor dat het bakpoeder flink gaat werken, voor nice ’n fluffy muffins.

Nog meer ingrediënten 
De volgende ochtend voeg je toe:
1 flinke theelepel bakpoeder
1 flinke hand gehakte walnoten
1 a 2 bananen in stukjes (wat je lekker vind qua hoeveelheden)
1 flinke hand dadels in stukjes

Goed roeren en een minuut of 20, misschien wat langer bakken op een graad of 160C.
 Ze zijn klaar als een satéprikker er min of meer schoon uitkomt én als de bovenkant terugveert als je er zachtjes op drukt.

Mei-Blog15-ontbijtmuffins4

Goeiemorgen & smakelijk eten!

handtekening-symbols
Jet

P.s. Deze site is nu ook aangemeld bij Bloglovin!
Follow my blog with Bloglovin

5 Reacties op “Wat ruik ik daar voor goddelijk lekkere geuren in de vroege ochtend?”

 1. Hoi, wat een heerlijke muffins (ik zag nog meer opmerkingen over heerlijke ontbijtjes eerder op je blog) dus blij met je recept. Heb een een vraag, ik kan niet tegen gluten dus Spelt is voor mij geen optie, heb je een suggestie waarmee ik het speltmeel kan vervangen? Enne wat een gezellige Camper! Wat een leuk project!

  Beantwoorden
  • Jet van der Graaf

   Hi Brigitte,

   Ja, balen dat er in spelt nog wat gluten wonen… je zou het spelt ook volledig kunnen vervangen door boekweit. Het geeft een andere smaak dan als je gewend bent om ook spelt te gebruiken, maar dat geldt dan toch ook niet voor jou. Er zijn trouwens ook websites waar je glutenvrije meelproducten kunt kopen, een product geschikt voor gebak kun je prima in dit recept gebruiken… wel even checken of er al niet een rijsmiddel in zit… want dan kun je de bakpoeder achterwege laten. Je zou voor het fytaseproces een eetlepel roggemeel kunnen toevoegen… (dat is toch glutenvrij, toch?)
   Succes en eet smakelijk!

   Beantwoorden

Reageer

XHTML: Je kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>