Zoete, zomerse, ‘duivelse’ dilemma’s

Mammaaaaahhhh!! Ik wil een ijsjuh!!! Pappaaaaaah, mag ik van jou een ijsjuh?!
Herkenbaar?
IJs en zomer, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat hoort ook zo, heeeeeerlijk! In onze woonplaats hebben we gelukkig nog een traditionele Italiaanse ijssalon die ijs maakt van enkel fruit, geen toegevoegde suikers. Maar op reis en op vakantie krijg ik ze niet altijd snel gevonden, die (h)eerlijke en pure ijsjesmakers. Nu schreef ik al eens eerder dat wij het liefste zo min mogelijk geraffineerde suikers eten… maar dat wil niet zeggen dat we de braafste van de klas zijn… er wordt dus heus wel eens zo’n zomers gifbommetje verorbert, alleen proberen we dan op andere vlakken te compenseren…en zo ontstond de ‘superduper lekkere vakantie pasta‘!

Mei-Blog18-zomerse suiker dilemma's-1

De oudste hebben we namelijk beloofd dat als we met de camper op pad gaan, we ook iets van chocola op brood eten zoals hagelslag of chocopasta, gewoon, om de reizende feestvreugde te verhogen;-) Maar met die hoeveelheid ijsjes her en der zag ik de suikerspiegel al weer schrikbarend stijgen, tijd om zelf iets te gaan fabrieken dus…

Mei-Blog18-zomerse suiker dilemma's-2

Ik ben dus hazelnoot-chocoladepasta gaan maken…. en het is nog makkelijk ook! (Want echt… dit gaat nooit een foodblog worden hoor… zo’n keukenprinses ben ik niet)
Ik heb een (hemelslekker!!) chocolade recept wat ik in de winter gebruik, omgebouwd tot pasta versie… en degene die mij kennen weten dat ik dus niks weet/doe/onthoud qua hoeveelheden; alles dus op smaak en gevoel. Ik ben begonnen met het toevoegen van een volle hand, zeg een cup, hazelnoten aan het recept. Deze laat je eerst een nacht lang weken in water met een scheutje appelazijn of citroensap (iets met fytine-fytase, lees de groene vrouw blogs;-). De volgende dag kieper je alles in een krachtige blender (en ja… ons oude blendertje heeft de genadeklap gekregen van dit recept, dus die is ter ziele gegaan… geeft niks, want joeeeeehoeeeeee, nu een heuse kitchenaid in da house, superrrrr!)

Mei-Blog18-zomerse suiker dilemma's-23

Dan doe je er de rauwe cacaopoeder bij, ongeveer twee a drie eetlepels gok ik zo… begin anders met twee, de smaak kan al snel te intens worden voor kinderen, meer erbij doen kan altijd nog. Dan een paar volle eetlepels extravierge kokosolie en een flinke theelepel vanillepoeder (dus niet vanillesuiker!). Dan nog een scheut dadelstroop, nou, ook een eetlepel of drie? En vervolgens nog een snuf keltisch zeezout en dan hup, blenderen maar!
Tja, en of ie dan precies goed is qua smaak en textuur is persoonlijk, dus hier kun je zelf nog variëren met het eventueel toevoegen van extra kokosolie (smeuïgheid), cacaopoeder (intensiteit) of dadelstroop (zoetheid). Ik heb een lege glazen pot met schroefdeksel schoongekookt en daar de hazelnoten-choco-pasta in gedaan. Het fijne van deze versie is, is dat je ‘m gewoon buiten de koelkast kunt bewaren (ideaal voor op reis/vakantie), hij wordt wel vloeibaarder naarmate de zomerse temperaturen stijgen, maar des te fijner en dunner smeer je ‘m uit. Er is geen dikke laag van nodig qua smaak. Hier is het een enorm succes, vakantiepasta it is! En ook heel duidelijk dat deze pot zijn vaste plekje in de camper heeft en niet thuis… zo blijft het een vakantietraktatie en blijven de suikerlevels enigszins onder controle. Met deze hoeveelheid kun je met 4 personen wel een week of twee, misschien zelfs drie vooruit, mits je dun smeert en voldoende varieert. (oh… en ik zeg je; heavenly op een croissant!)

Mei-Blog18-zomerse suiker dilemma's-22

Dus, get sexy, get into the kitchen, enjoy & eat well

handtekening-symbols
Jet

2 Reacties op “Zoete, zomerse, ‘duivelse’ dilemma’s”

 1. Oehhh klinkt heeeel goed!!!
  Hier ook alleen chocolade op brood (wel de gekochte ekoplaza variant) op vakantie zodat het een traktatie en bijzonder iets blijft (en deze Mama minder vaak in de verleiding komt!)

  Kwam via D&V spieken… Echt een super leuke blog!

  Liefs Mye

  Beantwoorden
 2. Jet van der Graaf

  Dank je wel Mye!
  Heel herkenbaar, de verleiding… uit die noodzaak is ook dit recept ontsprongen omdat ik ooit eens op zoek was naar een alternatief voor lekkere chocolade wat ik met veeeeeel minder schuldgevoel kon verorberen/vermorzelen/ induiken…. eeeh…ik zoek het Nederlandse woord voor indulge!

  (Je bent nu vast naar de ON Beurs…, have fun!)
  Liefs Jet

  Beantwoorden

Reageer

XHTML: Je kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>